úterý 18. ledna 2011

Zpráva od Lékařů bez hranic

Minulý rok Element pořádal několik sbírek na pomoc Haiti. Část z toho jsme vybrali na našich bohoslužbách a poslali organizaci Convoy of Hope. K této sbírce se přidali studenti Obchodní Akademie v Hradci Králové, organizování školním časopisem BreakTimes. Třetí sbírka na Haiti byla organizována mediky, kteří do Elementu chodí, tato byla odeslána Lékařům bez hranic. Jejich zprávu jsme dnes obdrželi v tomto znění:

Sbírka na krizovou pomoc po zemětřesení na Haiti

Jsme nesmírně vděčni za štědrou podporu dárců v ČR a ve světě věnovanou pro krizový zásah Lékařů bez hranic na Haiti. Veřejná sbírka na pomoc Haiti v ČR vynesla přes 3,7 mil. Kč. Děkujeme Vám!

Lékaři bez hranic na Haiti působí již od roku 1991. Okamžitá reakce organizace v prvních hodinách po zemětřesení 12. ledna 2010 byla možná jen díky finančním darům, které naši dárci předtím věnovali bez určení pro konkrétní projekty. Týmy přítomné na Haiti jsme díky tomu byli schopni okamžitě posílit, aby reagovaly v potřebném rozsahu na akutní zdravotnické potřeby a sledovaly potřeby humanitární, na něž bude třeba reagovat v nadcházejících měsících.

Protože bylo potřeba zajistiti masivní a dlouhodobou pomoc, vyhlásili jsme krátce po zemětřesení veřejnou sbírku na krizovou pomoc Lékařů bez hranic na Haiti. Dary z této sbírky (s variabilním symbolem 111, rezervovaným pro sbírku na Haiti, či s jakýmkoli jiným konkrétním vyjádřením takového určení) byly využity v souladu s přáním dárců výhradně v rámci krizové pomoci Lékařů bez hranic na Haiti.

Děkujeme všem dárcům za projevenou důvěru a věnované finanční dary!

Video: Haiti - rok poté [Anglicky s českými titulky, 5:45 min] Pro zobrazení titulků je třeba označit CC. http://www.youtube.com/watch?v=xWFVZvVUU6Y&feature=player_embedded#!

Tento film mapuje rozsah a vývoj poskytované pomoci od lednového zemětřesení až do konce roku, kdy Haiti zasáhla další velká pohroma v podobě epidemie cholery. Během této doby a krizí Lékaři bez hranic ošetřili přes 400 000 pacientů.

Je to rok, co 12. ledna 2010 zasáhlo ostrovní stát Haiti zemětřesení o síle 7,3 stupně Richterovy škály. Zkáza zasáhla hlavní město Port-au-Prince a další města v zemi. Katastrofa za sebou nechala 200 000 mrtvých a stejně tolik zraněných. Lékaři bez hranic na katastrofu reagovali okamžitě. Přestože jejich 3 nemocniční zařízení, která byla v provozu v Port-au-Prince ještě před katastrofou, byla zcela nebo částečně zničena a osobně postiženi byli i mnozí spolupracovníci organizace a jejich rodiny, začaly zdravotnické týmy ihned poskytovat v provizorních podmínkách na ulici první pomoc zraněným.

Za krátko pak do země dorazily první zásilky zdravotnického a humanitárního materiálu a desítky chirurgů, lékařů, zdravotních sester či logistiků, kteří neuvěřitelně rychle rozšířili záběr poskytované pomoci. Jen za první 3 měsíce od zemětřesení ošetřili Lékaři bez hranic přes 165 000 pacientů a vykonali 5 700 velkých operací, což z organizace učinilo největšího poskytovatele chirurgické péče v zemi.

Tento film mapuje rozsah a vývoj poskytované pomoci od začátku až do konce roku, kdy Haiti zasáhla další velká katastrofa v podobě epidemie cholery, během níž Lékaři bez hranic léčili v desítkách svých center již více než 91 000 nakažených.

Film rovněž připomíná, že tato rozsáhlá pomoc a práce stovek oddaných místních i zahraničních spolupracovníků by nebyla možná bez štědré podpory stovek tisíc našich dárců z celého světa. Ti v roce 2010 poskytli organizaci na krizovou pomoc na Haiti 104 milionů eur. Všechny tyto prostředky byly během krizové pomoci po zemětřesení a současné epidemie cholery ještě v roce 2010 použity.

Děkujeme!!

Ing. Tereza Syrková
Fundraising manager
Lékaři bez hranic o.p.s. (Médecins Sans Frontieres)
Vlašská 332/28, 118 00 Praha 1
Desk: (+420) 257 090 151, Office: (+420) 257 090 150, Fax: (+420) 257 090 155
www: http://www.lekari-bez-hranic.cz/dary
Facebook: http://www.facebook.com/LekariBezHranic
Twitter: http://twitter.com/msf_czech
RSS: http://www.lekari-bez-hranic.cz/cz/rss/rss.php

Žádné komentáře:

Okomentovat